Veckan efter midsommar talas det knappt om något annat än Brexit, alltså Storbritanniens förestående utträde ur Europeiska unionen. Det spekuleras mycket vad detta kan komma att få för konsekvenser, för svenska hushåll, för svenska företag och så vidare. Eftersom det här är en sajt om skor ställer vi frågan: vad kan Brexit innebära för skofantaster?Griffeltavla med Brexit-text

Storbritannien, eller snarare England, är fortfarande en stormakt när det kommer till skor, och då framför allt välgjorda herrskor. Visst tillverkas det bra skor i bl.a. Ungern och Spanien också, men det går inte att komma förbi märken som Gaziano & Girling, Tricker’s, Edward Green och Alfred Sargent. Det alla dessa, och många andra kända brittiska skomärken, har gemensamt är att de är baserade i Northamptonshire, grevskapet i mellersta England som länge har varit centrum för skotillverkningen.

Även om England inte är det industriland som det en gång var, och tillverkningen av kläder och skor till stor del har flyttats utomlands, är Northamptonshire fortfarande ett centrum för skotillverkning. Om landet nu väljer att gå ur EU kommer det att få konsekvenser för skotillverkarna och deras kunder, eftersom EU har många regler för att underlätta handel mellan länder.

Efter beskedet att ja-sidan hade vunnit omröstningen om Brexit sjönk pundet. Ett pund motsvarar just nu 11,50 kronor. Det har alltså blivit billigare att köpa skor från Storbritannien, både för handlare och för konsumenter. På kort sikt är det alltså många som är glada, inte minst med tanke på att priserna på engelska skor gick upp ganska kraftigt för några år sedan.

Dyrare i längden

Men – och det här är viktigt att komma ihåg – när pundet sjunker blir det också dyrare att importera varor från övriga Europa till Storbritannien. Pundet har sjunkit mer i förhållande till euron än till den svenska kronan, och det är på kontinenten som många av de främsta garverierna finns, i länder som Frankrike, Italien och Polen. Utan läder från dessa garverier blir det inga kvalitetsskor. Det kommer att bli dyrare för de brittiska fabrikerna att köpa in dessa hudar, med ett svagt pund och importavgifter som tillkommer. När dessa skor sedan ska säljas till utlandet, d.v.s. till andra EU-länder, kommer det att tillkomma tull för de som köper dem. På sikt kommer skorna troligen att bli kännbart dyrare.

På bloggen Shoegazing.se hittar vi ett räkneexempel på hur mycket dyrare ett par skor från Loake skulle bli. En sko ur 1880-linjen kostar idag 215 pund, ungefär 2500 kronor med dagens valutakurs. Om man som svensk beställer skon från ett Storbritannien utanför EU kommer man att kunna dra av momsen, så priset blir 179 pund eller 2083 kronor. Att skicka varor inom EU brukar vara billigt, men i framtiden får man räkna med att det kostar minst 20 pund/230 kr att skicka skorna. Sedan tillkommer svensk moms på 25 % (683 kr), tull på 18 % (450 kr) och speditörens administrationsavgift. Denna kan variera, men Postnords standardtaxa är 100 kr.

En sko som idag kostar 2500 kr skulle alltså kunna kosta strax över 3500 kr, en höjning med 30-40 %. Och då är inte den ökade kostnaden för materialet inräknad.