Kommer du att hålla dig i Sverige i sommar, och vill lära dig mer om skor? Om du kommer att befinna dig i Närke har du ett gyllene tillfälle. I Kumla finns nämligen Sveriges enda skoindustrimuseum, som faktiskt fyller 30 i år.

Det är faktiskt inte särskilt länge sedan som Sverige hade en livaktig skoindustri. 1938 fanns det 249 skofabriker i landet, med sammanlagt ungefär 11 000 arbetare. 112 av fabrikerna var belägna i Örebro län.

Men som så många andra typer av tillverkning har den idag nästan flyttat helt och hållet till låglöneländer. Till skillnad från exempelvis England har vi egentligen inga skotillverkare kvar i landet. I Kumla, som var centrum för den svenska skoindustrin, finns det dock fortfarande människor som arbetar med att tillverka skor. De arbetar dock inte i en fabrik, åtminstone inte i strikt mening.Kumla gamla skofabrik

Nedgången för de svenska skofabrikerna började på 60-talet, när de importerade italienska skorna slog igenom på allvar. Det ledde till att många skofabriker fick slå igen, och den negativa utvecklingen fortsatte under 70-talet. Då började man i Kumla att diskutera hur man skulle bevara minnet av skotillverkningen, som hade präglat staden under en stor del av 1900-talet. 1983 bildades en arbetsgrupp, och 1986 öppnade Svenska Skoindustrimuseet i en gammal skofabrik på Sveavägen i Kumla.

Fortsatt skotillverkning

Det tillverkas fortfarande skor i den gamla fabriken, men syftet är inte i första hand att sälja dessa skor. Det är, för att tala med Karin Boye, vägen som är mödan värd. Skotillverkningens syfte är att visa hur skor tidigare tillverkades i Sverige, och hur de fortfarande tillverkas på många håll i världen. Sammanlagt tre personer är anställda i museifabriken, och det går också att köpa skorna i museets butik. Man har betydligt färre modeller att välja på än i en vanlig lågprisbutik, men man kan vara säker på att de tillverkats under schyssta förhållanden. Med tanke på detta är skorna också förvånansvärt billiga.

Dagens nyheter uppmärksammade nyligen museet, med en fin text som finns att läsa här.