Äldre man på bröllopSvenskar älskar mode, men när det kommer till skor för festliga tillfällen är vi ganska bortkomna. Man kan se folk som har promenadskor till kostym, eller sneakers till klänning. Både fungerar naturligtvis till vardags, men inte på ett bröllop. Framför allt inte om det står ”mörk kostym” eller något liknande på inbjudan.

Sverige är ett trendkänsligt land, där många också har börjat intressera sig för klassiskt mode. Det innebär att man på storstädernas gator kan se både de senaste sneakersmodellerna, och människor klädda som grovarbetare från 1940-talet. Ett område som inte riktigt har hängt med är stilregler, framför allt när det kommer till skor: vilka skor passar till vilka kläder? Extra viktigt blir detta i formella sammanhang.

För män är det egentligen enkelt: grundregeln är att ju mer formellt sammanhang, desto mindre dekorerade skor. Till kostym ska man alltså helst inte ha brogues eller andra skor med utsmyckning, och framför allt inte till frack eller jackett. För kvinnor är det lite knepigare, men man kan få god hjälp av klädkoden, om den är angiven på inbjudan. Och det är den oftast, i formella sammanhang.

Vad betyder klädkoderna?

Det är inte ovanligt, än idag, att klädkoden anges på inbjudan till en fest. Det gäller inte minst inför bröllop. Hur ska man tyda klädkoderna, med avseende på skor?

  • Frack/balklänning: mannen bär svarta lackskor, eller lackpumps med platt rosett. Kvinnan bär guld- eller silverfärgade skor. Det spelar ingen roll om det är pumps eller sandaletter, hög eller låg klack.
  • Smoking/aftonklänning: mannen bär tunna svarta snörskor, eller möjligen lackskor. Kvinnan bär lackskor i läder eller siden.
  • Mörk kostym: mannen bär tunna svarta skor, helst släta oxfords eller wholecuts. För kvinnor är denna kategori ganska öppen, även om de flesta föredrar lackskor.
  • Kavaj: mannen bör välja samma skor som när klädkoden är mörk kostym. Det kan även fungera med boots, eller med bruna skor. Kvinnor kan välja vad som helst, som känns lagom elegant.